Restaurant Hanoi, Classensgade 5, 2100 København Ø. Tlf. 35 42 63 50. Åbent alle dage 16-23, køkkenet lukker 22.30. Bordbestilling tilrådes på det kraftigste.
www.restauranthanoi.dk

Anmeldt: Politiken - AOK

Restaurant Hanoi, en hyggelig familierestaurant på Østerbro

Søger du en vietnamesiske restaurant med en hyggelig atmosfære og et blandet klientel, er Restaurant Hanoi et oplagt valg. Desværre er maden af svingende kvalitet.

Af Inger V. Johansen, VietNam Ajour 4/2014
Personalet fortalte os meget venligt, da vi bestilte mad, at det var alt for meget. Det kunne vi slet ikke spise, mente den venlige dame der betjente os. Så vi undlod at bestille stegte tofu med friske grøntsager, som vi ellers ville have haft som en tredje hovedret for også at smage en af restaurantens vegetarretter.
 
Hyggelig restaurant
Denne indledning var typisk for restauranten, en vietnamesisk familierestaurant med meget venligt personale og med et blandet klientel af lokale københavnere, turister og andre fra Danmark og udland. Det var en torsdag aften i slutningen af august og gæsterne fyldte næsten hele det centrale lokale i restauranten.
Der er et ekstra lokale til de dage, hvor der kommer mange. Restauranten har også takeaway og tilbyder at tage imod større selskaber eller at levere mad til dem.
Lokalet er enkelt og rent, blomster på bordene, og med meget forskellige malerier på væggene: Ikke kun traditionelt vietnamesisk, en også et billede af en vietnamesisk kvinde tydeligt inspireret af fransk malerkunst fra kolonitiden, et andet nyere maleri af en cyclo uden fører. Gæsterne var en blanding af grupper af venner ude at spise sammen, her også en kvinde med baby, en række par, veninder som os, andre danske par, et ungt par hvor manden er af vietnamesisk herkomst, og et engelsk-talende par.
Meget sent på aftenen kom en herre af asiatisk udseende (ikke vietnamesisk), der tilsyneladende havde været på seminar eller møde på DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier, som nu ligger ved Nordhavn station. Hvordan ved vi det? Jo, det venlige personale talte med gæsterne - kendte tilsyneladende nogle af dem - og alle andre blev spurgt om deres baggrund. Der blev talt dansk, engelsk og vietnamesisk.
Især en del unge besøgte restauranten senere på aftenen for at hente takeaway.
 
Blandet kvalitet
Vi blev vist til vores bord, da vi kom, og fik menukort og vinkort. Dette findes også på restaurantens hjemmeside.
Menukortet er en blanding af faste menuer, vietnamesiske specialiteter, a la carte, og vegetarretter. Vi valgte a la carte retter for at smage noget forskelligt, heraf var nogle også på de faste menuer.
Køkkenet er traditionelt vietnamesisk med stor vægt på at alt serveres med friske velsmagende grøntsager. Det holdt også stik.
Vi fik to gange suppe, tamarind suppe (tigerrejer, frisk ananas og tomat) og wanton suppe (svinefars i svøb), herefter vietnamesiske forårsruller og sommerruller med storrejer og svinekød, serveret med bønnesauceog ristede jordnødder. Vi sluttede endelig af med to hovedretter: lynstegt and med citrongræs,basilikum, chili og friske grøntsager og lynstegt oksekød med friske grøntsager og cashewnødder. Vi var for mætte til også at bestille dessert. I stedet fik vi kaffe og vietnamesisk grøn te.
Indtrykket af maden var desværre noget blandet. Supperne var rigtig velsmagende, men desværre havde de vietnamesiske ruller, som vi delte, fået en opvarmning i en mikroovn (et gæt fra os), hvilket havde gjort dem tørre og kedelige. Vi bestilte to forskellige hovedretter (med ris) til deling. De var en nydelse med friske grøntsager.
Alt i alt var det dog ikke den store kulinariske oplevelse, men absolut et dejligt og hyggeligt sted at besøge og maden var god og velsmagende. For at yde den retfærdighed bør man nok besøge restauranten en anden dag for at se om indtrykket af de vietnamesiske ruller er det samme.

Velkommen til restaurant Hanoi

I Classensgade på Østerbro, tæt ved det store vejkryds, der kaldes Lille Triangel, er Restaurant Hanoi åbnet, den seneste af de efterhånden ikke så få vietnamesiske restauranter i København.

Morten Rasmussen, VietNam Ajour 1/2007

Lad os starte med noget vigtigt: Man skal bestille bord - og man skal bestille i god tid. Vi indfandt os første gang en onsdag aften kl. 18 midt i januar i den tro, at det ikke ville være problem at få et bord. Men nej, og da der var fuldt belagt torsdag og fredag, og vi ikke havde tid i weekenden, måtte vi udskyde besøget til den efterfølgende mandag, igen kl. 18. Dette skal selvfølgelig ses i lyset af, at restauranten få uger inden var blevet anmeldt i særdeles positive vendinger i både Berlingske Tidende og Politiken.
Fyldte lokaler og nødvendighed af bordbestilling er for vietnamesiske restauranter blevet en regel snarere end en undtagelse. Det er vist blevet trendy at spise vietnamesisk.
Restauranten drives af en familie, der som mange andre flygtede fra Vietnam i 1978. Via en flygtningelejr i Hongkong kom de til Danmark, hvor de i en årrække har drevet restaurant i Sønderjylland. Nu er turen så gået videre til hovedstaden.
Lokalet er aflangt med et supplerende sidderum inderst, og der er plads til 52 gæster. Indretningen er forholdsvis enkel med nyere vietnamesiske malerier på væggene med motiver fra Hanoi. Da vi ankom kl. 18 var der endnu ikke helt fyldt, men det blev der hurtigt.
På menukortet er der tre faste menuer med priser fra 148 til 228 kr., men vi foretrak a la carten, der giver meget at vælge imellem. Blandt forretterne findes klassikeren cha gio, de små sprøde dybstegte forårsruller ("Vietnam-ruller"). Den har vi prøvet mange gange. Min ledsager forsøgte sig i stedet gai cuon, nogle større kolde ruller af rismelpandekager med rejer og svinekød og rå salat, serveret med en bønne-jordnødde-sauce - meget friskt og lækkert. Selv forsøgte jeg en "vietnamesisk kød- og rejebollesuppe", med en fin, let skarp smag, uden at være decideret stærk. Forretterne ligger alle i prislejet 46-52 kr.

På menukortet er der en anden klassiker, pho suppe, i tre varianter, alle med oksekød. Hovedretterne ligger i prislejet 76-138 kr., de fleste retter dog tæt ved 100 kr., og der er rigtig meget at vælge mellem: risnuddelretter, lynstegte retter med fjerkræ, oksekød eller seafood, retter med stegte ris eller nudler samt nogle vegetarretter. Min ledsager forsøgte sig med banh xeo pandekager, lavet af rismel og æg, med fyld af bønnespirer, forårsløg, svinekød og rejer, dertil friske krydderurter som koriander og mynte, som man selv tilsætter efter behag sammen med fiskesovs. Egentlig er det vist en ret, der hører mere til i det sydlige Vietnam end det nordlige (herunder Hanoi), men hvorfor bekymre sig om det, når man sidder på Østerbro. Selv prøvede jeg, goi ngo sen, en kold lotusstilksalat med storrejer, svinekød, krydderurter, gulerodsstrimler, rødløg, chili og peanutsmulder tilsat limesaft. Retten serveres med de velkendte store rejechips. Det er vist meningen at man skovler salaten i passende portioner over på chipsene, som derefter indtages ? men man kan også som jeg, på politisk ukorrekt vis, vælge at spise salaten fra tallerknen og chipsene med fingrene. Begge de valgte hovedretter viste sig at være særdeles delikate og velsmagende.

Øl er udmærket til asiatisk mad, og på menukortet er der Saigon-øl (hvorfor ikke øl fra Hanoi?). For at bryde med vanetænkningen valgte vi en australsk rosévin (senere opført på regningen som "husets rosévin") til 148 kr. for en flaske, og det viste sig at være et udmærket alternativ.
Udbudet af desserter er sjældent imponerende på asiatiske restauranter og sjældent specielt asiatisk. Min ledsager valgte en kokosis, serveret i en halv kokosskal, og jeg selv en appelsinis serveret i en udhulet appelsin - sidst jeg fik en næsten identisk anretning var i Rom for 37 år siden (hvor appelsinen og dermed mængden af is dog var noget større), og det var faktisk også rigtig godt.
Vi sluttede af med henholdsvis kaffe - den vietnamesiske serveret med kondenseret mælk - og grøn vietnamesisk te, som på passende måde afsluttede et særdeles godt måltid. Regningen på middagen for to personer, inklusive forretter, hovedretter, vin, desserter samt kaffe/te endte på 580 kr.

Hvis man skal finde noget af beklage sig over må det være indgangspartiet. Der er to døre med et vindfang på et par meter imellem, men begge døre har meget svært ved ikke at springe op, hvis ikke de lukkes helt til. Når vi uheldigvis havde valgt en af dette års hidtil meget få vinterdage til besøget samt var blevet anbragt tæt ved døren, så trak det lidt ned i indtrykket. En kvinde ved et nabobord, der var endnu tættere på døren end vi, så ud til nærmest at have påtaget sig en fast opgave som dørlukker under sit besøg.
København har fået endnu en vietnamesisk restaurant der er et besøg - eller flere for den sags skyld - værd. Her fra bladet byder vi den velkommen. 

Retur til: anmeldelser af restauranter