Vietnamesisk kaffe

Journalist Anders Ruby
Vietnamesisk kaffe – en ideologikritik

Hvorfor er det så svært at få en sort kaffe uden kondenseret sukkermælk i Vietnam? Det skyldes måske ikke kun almindelige høfligheder hos tjenerne, men også en ideologi der kræver nydelse, selv midt i et land hvis historie har været præget af kolonial vold og krig.
Fra ”Baggrund” (Blog) 20. marts 2016

Kaffens historie i Vietnam

Sidst i det 19. århundrede var Vietnam under fransk kolonistyre. Omkring 1890 anlagde franskmændene store kaffeplantager i højlandet nær grænsen til Laos, og naturligvis drak man også kaffe (cà phé på vietnamesisk) lokalt.
Men de franske kolonister insisterede på at få mælk i kaffen, ligesom derhjemme. Man havde ikke køleskabe, og det var vanskeligt at opbevare mælk i den tropiske hede, så man var nødt til at bruge kondenseret mælk.
Nogen fandt på at videreudvikle denne opskrift til cà phé sua dá, som er vietnamesisk iskaffe. Vietnameserne brygger deres kaffe på en phin, som er en forenklet model af den franske stempelkande. De kommer både kaffe og kondenseret mælk i, og kommer så vand i. Når kaffen er færdig, hældes den over is i høje glas.
Under Vietnamkrigen gik store dele af produktionen i stå, og efter den kommunistiske magtovertagelse blev kaffeplantagerne kollektiviseret. Resultatet var dårlig kvalitet og lavt udbytte, men med reformerne i 1986 blev det igen muligt at eje plantager privat, og produktionen kom på fode. Vietnam er i dag verdens næststørste producent af kaffe, efter Brasilien og foran Colombia.

I København kan man købe vietnamesk kaffe i Vietnam Supermarked, Frankrigsgade på Amager

30/5 2015 Politiken: Verdens næststørste kaffeland ligger der, hvor peberet gror

cafezinho.dk: Vietnam, er det et kaffeland?

Wikipedia: Coffee production in Vietnam

Lonely Planet: 

A guide to Vietnamese coffee

Strong and flavourful Vietnamese coffee makes converts as quickly as it raises pulses. French colonists might have introduced coffee to Vietnam, but the morning cup of ca phe soon became a local habit. With variations that make use of yoghurt, eggs and even fruit, Vietnamese coffee has developed a style of its own.

Welcome to Trung Nguyen Online! USA side med hele firmaets udvalg

LINKS

Vietnams køkken - Restaurant anmeldelser