Boganmeldelse

LêLês Grønne Køkken

Vietnamesisk mad er sund, (kalorie)let og lækker. Der bruges masser af grøntsager og krydderurter - og kun lidt kød og fisk, hvilket passer perfekt med tidens sundhedsbølge.

Af Wilfred Gluud, Vietnam Ajour 3-2014
Kogebogen ”LêLês grønne køkken” giver indblik i, hvad folkene bag den populære restaurant selv spiser, når de samles omkring bordet privat eller sammen med deres personale. Det er enkle og forfriskende retter opdelt i delikat fingermad, spændende supper og sprøde salater, der traditionen tro bliver stillet midt på bordet, så alle kan sammensætte deres egen tallerken. Ingredienserne finder du i supermarkedet eller hos din lokale etniske købmand. 
Anh Lê kom til Danmark som vietnamesisk bådflygtning i 1979. Sammen med sine 3 brødre åbnede hun i 2003 restauranten LêLê på Vesterbro. I 2008 udkom bogen ”LêLês Gadekøkken” og vi har mødt Anh Lê på TV i programmet ”Det vietnamesiske gadekøkken”, der gav seeren en kulinarisk rundrejse i Vietnam.
 
Nouc Mam i blodet
Er titlen på bassisten Chris Minh Dokys prolog til bogen. Han er selv halvt vietnameser og halvt dansker og verdensberømt bassist. Han udgave selv en kogebog for mere end 10 år siden. ”Jazz Kitchen – En musikers kogebog”, som desværre er udsolgt, men kan lånes på biblioteket.
 
Den femte smag
Anh Lê skriver ”Vi kender alle de fire grundsmage: Sur, sød, salt og bitter. Men der er også en femte smag”. ”Vietnamesisk madlavning finder sin femte smag i fx fiskesauce, sojasaucer, ristede nødder, sesam, ristede løg, æg, fisk, kød, modne ananas, tomater, køl og søde frugter”. Anh Lê skaber med sin sans for ”umami” – den femte smag – at give retterne fylde, smag og kompleksitet.
Ingredienser der giver vietnamesisk mad ekstra velsmag er fiskesauce, chilisauce, sesamolie, hoisinsauce, kokosmælk, sojasauce samt krydderurter som asiatisk koriander.
 
Ingredienser og opskrifter
Der er forklaring af ingredienser og saucer. Opskrifter er opdelt i fingermad (50 sider), kolde (36 sider) og lune (26 sider) salater samt supper (24 sider). Supperne er opdelt 4 typer: forret, grønsagsboullion, nudelsuppe samt ragout, ragoutsuppe og rissuppe.
Prøv f.eks. grilretterne grillede grønsager sammen med sesamoksekød (side 72-75).
Alle opskrifter i bogen er til 4 personer, og markeret om det er en lille eller stor portion.
”LêLês grønne køkken” er en inspirerende, indbydende og appetitlig kogebog. Med Colombus Leths meget smukke vellykkede billeder på hver anden side lokker bogen til at gå på indkøb inden man går i køkkenet.
 
LêLês grønne køkken af Anh Lê med fotos af Colombus Leth. 176 sider. Gyldendal, illustreret, indbundet. Udgivelsesdato: 28. maj 2014.
Kan købes for 299 kr. i alle LêLê Street Kitchen-afdelinger samt bestilles via mail på info@lele.dk
 
Biografi Anh Lê fra restaurant LêLê